به گزارش خبرنگار كتاب مهر ، محمد حسين صفار هرندي ، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در ابتداي اين مراسم گفت : سالها است كه وقتي اسامي برندگان جايزه كتاب سال معرفي مي شوند با اين جمله تكراري روبرو مي شويم كه در اراتباط با موضوع ادبايت داستاني كتاب كه در خور عنوان كتاب سال باشد شناخته نشد لذا ما سالها است كه محروم از اين هستيم كه كتابي تحت عنوان برگزيده سال با مضمون ادبيات داستاني داشته باشيم .
وي در ادامه افزود : اين اتفاق امسال هم تكرار خواهد شد اما با اين تفاوت كه به دليل اهميت موضوع ادبيات داستاني كه هم مورد تاكيد رهبر و هم مورد علاقه بسياري از اهل كتاب و كساني است كه با فرهنگ ارتباط دارند .
صفارهرندي تصريح كرد : بر اين اساس ما بنا را بر اين گذاشتيم كه امسال آن سد را بشكنيم و اگرچه داوران جايزه كتاب سال همانند دوره هاي پيشين به اين نتيجه رسيدند كه امسال كتابي كه لياقت دريافت عنوان كتاب سال را داشته باشد در حوزه ادبيات داستاني نداريم اما از داوران خواستيم به پاس ارج نهادن به تلاش كساني كه در اين عرصه قلم مي زنند و به عنوان عامل مشوقي براي كساني داستان مي نويسند امسال تقديري ويژه اي از كساي كه به طور نسبي آثار قابل قبولي در سطحي نزديك به كتاب سال را در زمينه ادبيات داستاني توليد و عرضه كردند .
در ادامه اين مراسم دكتر محمود عابدي ، برنده جايزه كتاب سال در رشته ادبيات فارسي براي تصحيح كتاب « كشف المحجوب » در سخاني با اشاره به زحمات بزرگاني ادبيات فارسي به مقام همه اساتيد ادب فارسي در دوره هاي گذشته اداي احترام كرد .
پس از آن پروفسور فؤاد سزگين از كشور آلمان درباره خدمات علمي مسليمن و نهضت توليد علم و پيشينه جنبش نرم افزاري در جهان اسلام سخناني ارائه كرد .
به گزارش مهر ، وي در بخشي از سخنان خود كه به زبان فارسي ارائه كرد گفت : من در درفتر نخست از كتابي كه در ايران به ان جايزه داده اند نشان داده ام كه مسليمن در قرون اوليه ظهور اسلام آمادگي فراگيري سريع دانش را از غير مسلمانان داشتند اما پس از هشت قرن اين جنبش رو به افول گذاشت و در مجلد دوم از كتابم به اين موضع خواهم پرداخت كه چرا مسليمن پس از دستيابي به پيشرفت هاي چشمگير دچار افول سشدند .
پس از آن دكتر غلامعلي حداد عادل در سخاني گفت : كتاب زيبا ترين آيينه تجلي فرهنگ است و تحولات فناوري اطلاعات از ارزش و اعتبار كتاب كم نكرده است .
وي در ادامه افزود : مقايسه آما كتابهاي منتشر شده پس از انقلاب با كتابهاي چاپ پيش از انقلاب اسلامي گوياي اين واقعيت است كه در شرايطي كه جمعيت كشور دوبرابر نشده اما انتشار كتاب به بيش از 30 برابر افزايش يافته است .
رئيس مجلس شوراي اسلامي درباره وضعيت مميزي كتاب و انتقاداتي كه راجع به موضوع سانسور كتاب درايران توسط رسانه هاي خارجي مطرح مي شود گفت : يكي از اعتراضاتي كه از جانب برخي ها در داخل كشور نسبت به مميزي كتاب و اجازه انتشار ندادن به برخي از كتابها بيان مي شود از يك تفاوت ديدگاه در مورد آزادي باز مي گردد .
وي در باره اين موضوع افزود : ما در فهم موضوع آزادي با غربي ها اختلافات جدي داريم و از بيان اين موضوع هم واهمه اي نداريم ؛ در حالي كه در نظر غربي ها آزادي ارزش مطلق است و هر امر ديگري كه آزادي را محسور كند كنار زده مي شود در فرهنگ ما آزادي از آن جهت محترم است كه امكان حركت را فراهم مي آورد .
حداد عادل در توضيح اين مطلب افزود : اگر در ايران كتابهايي منتظر چاپ مي ماند ناشي از همين تفاوت ديدگاه است و اگر كساني كه نسبت به عدم انتشار اين كتابها انتقاد مي كنند از محتواي آنها اطلاع داشتند از چاپ آنها دافع نمي كنند .
پس از سخنان رئيس قوه مقننه ، حميد زاده مدير كا كتاب و كتابخواني وزارت ارشاد به قرائت بياينه هيات داوران در دو بخش معرفي كتاب سال جمهوري اسلامي و جايزه جهاني كنتاب سال پرداخت و در ادامه با دعوت از رئيس جمهور ، رئيس مجلس شوراي اسلامي ، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي ، وزير آموزش و پرورش و معاونت فرهنگي وزارت ارشاد دعوت كرد تا جايزه برگزيدگان را اهداء كنند .
در ادامه اين مراسم دكتر محمود احدي نژاد رئيس جمهور در سخناني كار فرهنگي و نوشتن را نيازمند سه عنصر خلاقيت جسارت و شجاعت و مجاهدت دانست و گفت: با استفاده از اين سه عنصر آثاري جاويدان خلق مي شود و اگر بهتر از كتاب ابزاري براي انتقال پيام بود حتما خداوند آن را براي پيامبرانش بر مي گزيد.
وي خطاب به وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي افزود: تجليل از كتاب و نويسندگان كاري ارزشمند است و براي ترويج كتاب بايد موانع را از پيش روي آن برداشت و اين كار را حمايت كرد.
به گزارش مهر ، احمدي نژاد تصريح كرد : شايد انديشه هايي باشد كه مكتوب مي شود اما در حوزه نشر و رسيدن به دست مردم مشكل مي يابد و چقدر خوب است كه هر روز جشن رونمايي كتاب داشته باشيم و نقد كتاب در برنامه روزنامه فرهنگي كشور در شهرها و محلات مختلف قرار گيرد تا كتاب در زندگي عمومي مردم موضوعيت و نقش بيشتري بيابد.
وي با ابراز اطمينان از اينكه در زمينه نشر كتاب و گسترش ارتباط آن با مردم قدمهاي خوبي برداشته خواهد شد خطاب به اهالي كتاب و فرهنگ گفت: رمز ماندگاري بشر در توليد فرهنگ است و قطعا اين سلاح و تجهيزات نيست كه موجب كمال بشر مي شود بلكه فرهنگ تمدن ها را مي سازد .
در حاشيه :
- در مراسم معرفي برگزيدگان جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي جمعي از سفراي كشورهاي اسلامي و نمايندگان سياسي كشورهاي خارجي حضور داشتند .
- " آتسويوكي اوكابه " نويسنده كتاب « مطالعات منطقه اي اسلامي با سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS » هنگام دريافت جايزه خود به رسم مالوف ژاپني ها در مقابل رئيس جمهور تعظيم كرد .
- در حالي كه مجيد حميد زاده مدير كل كتاب و كتابخواني وزارت ارشاد از انجام هرگونه گفتگو با خبرنگاران امتناع مي كرد تعدادي از خبرنگاران محمد جواد مرادي نيا را دوره كرده بودند و با او خوش و بش مي كردند و شماره مي گرفتند .
- مجيد حميد زاده در پاسخ خبرنگار كتاب مهر كه چرا در اين مراسم عليرغم وعده اي كه داده شده ، كتاب تقديري ادبيات داستاني معرفي نشد ، گفت : تقدير از كتاب برگزيده حوزه ادبيات داستاني در نمايشگاه بين المللي كتاب تهران صورت خواهد گرفت .
- آرمان آرين ، نويسنده كتاب « پارسيان و من » كه مشتركا برنده جايزه كتاب سال در حوزه ادبيات داستاني كودك و نوجوان شده است پيش از اين در جايزه مهرگان تقدير شده بود .
نظر شما